Hypotheken voor ouderen – een nieuwe markt?

Nederlanders worden steeds ouder. Het is daardoor niet vreemd dat steeds meer 55-plussers een woning kopen én een hypotheek afsluiten. Ten opzichte van vorig jaar heeft deze doelgroep  in de eerste drie kwartalen van 2016 zelfs al 14% meer hypotheken afgesloten. Opvallend: het gaat daarbij steeds vaker om starters. Hoe komt dat? En biedt dit u nieuwe advieskansen?

Steeds meer 55-plussers

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stijgt het aantal 55-plussers in Nederland de komende vijf jaar naar 3,7 miljoen huishoudens. Dat is bijna de helft van het totale aantal huishoudens in ons land! Logisch gevolg daarvan is dat 55-plussers zich de komende jaren steeds meer op de woningmarkt manifesteren. Vaak is dat als doorstromer, maar ook het aantal 55-plussers dat voor het eerst een woning koopt (en een hypotheek afsluit) stijgt.

Opvallend bij doorstromers

Vertrekken gezinnen met jonge kinderen vaak uit de stad, ouderen trekken vaak juist naar de stad. Eén van de redenen daarvoor is dat ouderen meer vrije tijd hebben en willen profiteren van alle (culturele) mogelijkheden die steden bieden. Vooral Amsterdam en Rotterdam zijn populair. In Rotterdam steeg het aantal afgesloten hypotheken onder 55-plussers met 19% en Amsterdam zag zelfs een stijging van 37%. Het gaat daarbij vaak om hypotheken voor kleinere woningen. De kinderen zijn het huis uit en dus hebben oudere doorstromers minder behoefte aan veel leefruimte.

Steeds meer oudere starters

Opvallend is dat 22% van de 55-plussers die een woning kopen, starter is. Zij kopen voor het eerst een woning en sluiten ook voor het eerst een hypotheek af. Dit komt vooral door de stijgende huurprijzen in combinatie met de lage hypotheekrente, waardoor kopen vaak goedkoper wordt dan huren. Daarnaast bieden steeds meer woningcorporaties hun huurwoningen te koop aan, waardoor bewoners de kans krijgen hun huis te kopen in plaats van te huren. Veel ouderen maken gebruik van deze optie.

Zaken om op te letten

Oudere doorstromers hebben vaak overwaarde op hun woning of een (gedeeltelijk) afgeloste hypotheek.
Dat spaarpotje zorgt er in de praktijk voor dat 55-plussers meestal geen problemen hebben met het afsluiten van een hypotheek. Voor deze doelgroep geldt wel dat het toekomstige pensioeninkomen van invloed is op het bedrag dat ze maximaal mogen lenen. Als de hypotheek ook na de pensioendatum kan worden betaald, is het meestal vrij eenvoudig een passende hypotheek te vinden. Daarnaast kunt u 55-plussers adviseren een deel van de hypotheek versneld af te lossen voor de pensioendatum, zodat de hypotheeklasten na de pensioendatum lager zijn.